Ansamblul sculptural Constantin Brâncuși

Trasee montane – Rezervatii naturale
6 septembrie 2018

Ansamblul sculptural Constantin Brâncuși de la Târgu Jiu, mai poarta și numele de Ansamblul monumental „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu, a fost gandit , proiectat si construit de Constantin Brâncuși ca un tribut adus eroilor căzuți luptelor din Primului Război Mondial. Cele patru componente sculpturale sunt dispuse pe aceeași axă, orientată de la apus spre răsărit, cu o lungime de 1275 m, incepand cu — Masa tăceriiAleea scaunelorPoarta sărutului și Coloana fără sfârșit —

Masa tăcerii, a fost lucrată în calcar, reprezintă masa dinaintea confruntării cu bătălia la care urmează să participe combatanții. Timpul este dispus în clepsidrele-scaune care-l măsoară. Totul decurge în tăcere .

Aleea scaunelor, compusă din două bănci de piatră și 30 scaune din piatră, pătrate (în formă de clepsidră) dispuse de o parte și de alta a aleii în grupuri de câte trei, fac legătura între grupul Mesei tăcerii și Poarta sărutului, situată spre est, la intrarea în parc. Realizată între 1937-1938.

Poarta sărutului, construită din travertin, este poarta prin care se face trecerea spre o altă viață. Motivul sărutului, prezent pe stâlpii porții, ar putea fi interpretat și ca ochii care privesc spre interior.

Coloana fără sfârșit, sau a „sacrificiului infinit”, considerată de către Sydnei Geist punctul de vârf al artei moderne, reprezintă un adevărat „testament spiritual” al artistului, un adevărat axis mundi, menit parcă să sprijine în veșnicie bolta cerului. Înaltă de 29,33 m, este constituită din 16 module (potrivit specialiștilor, sunt 15 întregi și încă unul amplasat jumătate jos, respectiv jumătate sus) romboidale din fontă .

In data de  7 noiembrie 1937 a fost inaugurata biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel care se afla pe axul Căii Eroilor, realizând o legătură între elementele ansamblului sculptural.